Trübe Aussichten. Für François Koepp, Generalsekretär des Horesca-Verbandes, rückt die Wiedereröffnung des Gaststätten- und Gastronomiegewerbes in Luxemburg in weite Ferne. „Nach all den Nachrichten aus den letzten Stunden, denke ich jetzt eher an den 1. April.“ Ein Scherz ist das nicht, auch keine definitive Beschlussfassung, allerdings aber eine Einschätzung von jemandem, der sich auskennt. François Koepp, 59, zeigt Verständnis. Für jene, die wegen der aktuell desolaten Lage auf die Straße gehen, aber auch für die Regierung, die eine in dieser Form nie dagewesene Herausforderung meistern muss.
In einer Reportage am Samstag gehen wir ausführlich auf die momentan angespannte Lage im Horesca-Sektor ein. Die Rede geht auch von einem Gerichtsurteil, das einem Café-Betreiber in erster Instanz zugesteht, dass er die Miete für sein Lokal während der staatlich verordneten Schließung nicht an die Brauerei zu zahlen braucht.
Die Grippe kann man nicht anhalten oder abwehren, dagegen die Faillssementen kan man stoppen durch die Betriebe wieder aufzumachen. Diejenigen die krank sind sollen zuhause bleiben. Was man jetzt macht ist selbstvernichtung.
Sou laang zou, sou vill Verloscht mä trotzdem bréngt keen et fäerdeg engem um 15:30 eppes ze liwweren. Da missten se sech jo ëmstellen.
@ Dita jo mer ass ët och esou gaange, an der Kontroll mam Auto, sutze mer wéi d`Hierken an der Tonn an engem ze klenge Raum, an do gouf ët jo gratis ee Kaffi, hei do sutzen a stongen se ouni Mask mat hiiren Taasen an der Hand, an hun déi ganzen Zäit getut, ëch sën do raus an d`frësch Loft gaang.. dat schlëmmst ass, do mekkert keen do geséit een, wéi eesäiteg d`Gerechtegkeet ass, déi Eng sen op, an déi Aaner sen zou christoph
ei dat ass jo flott, elo hu mer Ee fond, wou mol esou richteg kann drop geklappt gin.. elo mol lous, war et net och esou, dat och, op verschidde Plaazen, d'Client'en sech net un d'Regele gehalen hun .. jo et woren och Paton'en dobäi .. mä et ass wéi op ville Plaazen, et begéingt een Läit, déi sech einfach net un d'Regelen haalen sièw dat am Supermarché oder op der Strooss, déi sech behoulen wéi wann d'Welt hiir wär .. ee ganzt gud Beispill: ech war d'läscht mat mengem Auto an d'Kontroll, do gèss de déi Schlessel oof an da muss an ee Lokal sètze goen, deen par rapport zu der Zouel vun de Läit, déi dobanne waren vill ze kleng wor, an do hues de dann misse warden bis déi Woon duerch d'File wor. Dann hues de missen mat dengem Ziedel an d'Keess, do stoungs de dann an der Schlaang, déin Auto krus, de do rem, ouni Desinfectioun, a färdeg .. also, wann dat do méiglech ass, da viirwat d'Restaurant'en an d'Bistro'en net och opmaachen .. Dita
Tja, @Bierger, Dann besser neischt uschaafen fir weider ze existeieren an d'Personal kann gemittlech ennergoen?! Et ass souwuel fir Patron an Personal net einfach. @Vulnerabel Ee Patron deen sech daat vu sengem Kach bidden leisst, huet neischt op der Plaatz als Patron ze sichen. Mir haalen eis och un Restoen, wou mer eis heiansdo eppes liweren loosen oder eppes selwer sichen gin, elo Client an och no Corona. Ech perseinlech kachen gären, awer mir ennerstetzen elo mei oft dei fleisseg Betrieber?
Bierger. Wann de resto keng suen huet fir 1 alubarquette 5cent? An eng styroporkescht 1E? Wéi huet en dann teller bezuelt? Da mat direkt faillite. Wivill milliounen investéiert dann e gr betrieb?
Bierger@ Wow! horesca " t' vollek retten..." huet dir 1 pechen?
Un all dei, dei hei souvill vun de lidderëge Restaurateure schreiwen, dei net liwweren kennen oder wellen. De Kuch ass mat Homeoffice, ouni Sportsveranstalltungen, Hochzäiten, Réuniounen, Fester, a villes mei, ganz kleng gin. Wann jidder Restaurant liwwere ging, da wär et vir keen interessant. A waat maache mer da lo mat de Cafetieren, laafen dei mam plateau Beier duerch d‘Gassen? Hei din der vill dei just wesse wei een hei ee Kommentar ofgett, gesinn villäicht wei gudd dass et hieren Stammlokal mat „Livraisons à domicile“ geet, a während dem se dann daat gudd Iesse geneissen, discuteieren se dann iwwer dei onkompetent Restaurateureen dei op der fauler Haut leien a jeimeren. Dass do net all Restaurant de Fuerpark, d‘Warmhallboxen, an de Rescht vum Equipement huet, an och net de finanzielle Moyen! An all dei dei iwwer Präisser vun de Restauranteen jeimeren, hutt dir duervir ee Lockdown gebraucht??? Wei vill Interesse hudd dir iwwerhaspt um Liewen? Un all aus dem Horeca Secteur, hut Courrage an haalt duer. Dir musst bludde vir d‘Vollek ze retten.
Die "Restaurateure", die ihre Gäste in den guten Zeiten regelrecht verar... haben und wegen der exzellenten Lage ihres Etablissements nur auf Laufkundschaft aus waren, großzügig und arrogant auf Stammkundschaft verzichteten (läuft doch auch ohne bestens, warum also Qualität servieren), können meinetwegen gerne den Bach runtergehen. So werden diese Häuser für hoffentlich gepflegte Gastronomie und Restaurateure frei, die die Bestlagen zu schätzen wissen! Der Gast dreht dann auch nicht den Euro zweimal um und hat Verständnis für Personal-, Strom- usw.- Kosten.
D'Horesca haett sollen, noom eischten Konfinnement, bei sech di schwarz Schooff dei' sech net un d'Regelen gehaalen hun, ausmeschten, dann wir haut Disciplinn an alles paletti
1.4. Abrellsgeck ???
Miette: ons sot e patron. Le. cuisinier a pas envie !!! Blöde patron ouni jicken am 1. Lockdown. Lo am 2. beklot en sech en hätt net vill livraisons. Normal. Mir hu längst aner gutt restos déi ons schon emmer liwweren. Sans caprices de cuisinier. Win win.
Also 80% pei fir 0 aarbecht ass e gudden deal ! Bezuelt vum steierzueler
Wat hei ech Schwachsinn geschriwen ged..... A verenzelt Dabo'en hu geleiert wei se Waaser kachen :) Bleiwt dir roueg doheem.......da hu mir platz am Resto....
Jo sëcher.....all déi Léit déi elo mol gemierkt hun wéivill am Horesca verdëngt gët a weivill sie an engem Mount spueren kënnen, déi gin nom Lockdown net méi all an de Restaurant'en iessen. Beispill: 0,25cl Sprudel = 2,5 bis 3 Euro am Restaurant. Ee Liter Sprudel 4-6 Euro bei engem Akaafspreis vu maximal 1 € !! Eng Fläsch Wein je nodeem 3-5 Mol den Akaafspreis !!! Dat as fir mech Abzocke pur !! Vun den Iwwerdéierten Plat'en guer net ze schwëtzen !! Een Teller Pasta Bolognese am Duerchschnëtt ëm déi 15 Euro. Op Plaazen suguer bis 25 Euro !! De Rapport Qualité/Prix stëmmt scho lang net méi hei zu Luxusbuerg.
Un all Resto, un all Hotel dei elo esou lang zou sin, dovun liewen och Menschen, dei an deenen Betrieber schaffen an elo ouni hier normal Pai mussen duerchkommen. Wann de Patron sech ze dichteg ass, Iessen per Liwerung meiglech ze maachen; schued fir all sein Personal.
fir 3.50 kafen ech am drinkshop oder supermarché en sixpack sprudel, 6x 1,5 Liter. waasser fir eng ganz woch. amplaz 1 kleng sprudel 0,5 Liter , 1 grousst glas an resto. x5 als famill. tempi passati, per sempre.
@mir brauche Iech neméi: stemmt, entretemps kacht all mensch mam tablet an der kichen, zeit hu mir och, eng top équipéiert kichen och, an t'iessen gett geliwwert safe an fruppskescht, vum buttik mat online commande. di iwwerdeier restos sinn out, besonnesch mam saudeieren gedrénks. mir drenken e gudden rouden oder weissen vun 5-10E bei eisem super iessen, an t'glas sprudel kascht keng 3.50 E, idem softdrinks... och nom lockdown ? waerten vill leit nemi a restos goen, oder vill manner...
Wann Dir soot wéi Dir wirlech heescht, da kënne mir diskutéieren!
ett ass wi iwwerall am business: vogel friss oder stirb. déi restos di sech direkt am 1. lockdown gutt a schnell a kreativ adaptéiert hunn, a fleisseg bei hir trei clients liwweren mettes an owes, iwwerliewen. déi di sech ze schued dofir waren, an sech net upassen, hate pech. natiirlech sélectioun.
Här Koepp no esou langer Zeit hu mir eis dat eraus goen of gewinnt. Alles hu mer selwer geleiert, Sosse Fongen richteg machen, neischt vun der Provencale. Esou guer Kuchen backen, eng Creme brulee machen an hun eraus font wat do dra stecht, an duerfir soll ech nach emol 15€ bezuelen. Oder beim Comptoir stoen a fir e schlecht gezapten Mini 3,5 € bezuelen, ma get et dann. A mat den Erspuernisser fuere mir 3 Wochen mam alen Diesel an d’ Toscana? A wann den Turmes eis den Diesel Krun zou dreit, verkafe mer hei alles a bleiwe mat eisem alen Diesel an der Toskana.